Sabit ve ayarlı olmak üzere iki gruba ayrılır.
SABİT KONDANSATÖRLER
Sabit kondansatörler,
1. Kâğıtlı
2. Plastik
3. Seramik
4. Mika
5. Elektrolitik
6. Smd
olmak üzere altı çeşittir.
SABİT KONDANSATÖRLER - Kâğıtlı Kondansatörler:
Yalıtkanlık kalitesini artırmak için parafin maddesi emdirilmiş 0.01 mm kalınlığındaki kâğıdın iki yüzüne 0.008 mm kalınlığındaki kalay ya da alüminyum plakalar yapıştırılarak üretilmiş elemanlardır .
Kuru kâğıtlı, yağlı kâğıtlı, metalize kâğıtlı vb. modelleri bulunan kâğıtlı kondansatörler uygulamada yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kapasite değerleri genellikle 1 nF lle 20 μf arasında değişen kâğıtlı kondansatörlerin çalışma gerilimleri ise 100 volt ile 700 volt arasında değişmektedir.
SABİT KONDANSATÖRLER - Plastik Kondansatörler:
Yüksek frekanslı devrelerde pek tercih edilmez.
Hassas kapasiteli olarak imal edilirler.
Genellikle zamanlama, filtre veya birkaç yüz khz’lik frekanslı devrelerde kullanılabilir.
Dielektrik maddelerine göre üç türdür. Bunlar;
1. Polyester
2. Polistren
3. Polipropilen
SABİT KONDANSATÖRLER - Seramik Kondansatörler:
Di-elektrik maddesi olarak titanyum veya baryum kullanılarak imal edilir. Genellikle yüksek frekanslı devrelerde baypas kondansatörü olarak kullanılır.
SABİT KONDANSATÖRLER - Mika Kondansatörler:
Di-elektrik maddesi mikadır .Yalıtkan sabiti çok yüksek ve çok az kayıplı elemanlardır.
Frekans karakteristikleri oldukça iyidir ve bu özeliklerinden dolayı rezonans ve yüksek frekanslı devrelerde kullanılır. Mikalı kondansatörlerin kapasite değerleri 1 pikofarad
ile 0,1 mikrofarad arasında, çalışma voltajları 100 V ile 2500 V arasında, toleransları ise % 2 ile % 20 arasında değişir.
SABİT KONDANSATÖRLER - Elektrolitik Kondansatörler:
Elektrolitik kondansatörlere kutuplu kondansatörler de denir.
Pozitif ve negatif kutupları bulunan, alüminyum levhalar arasında asit borik eriyiğinin di-elektrik madde olarak kullanıldığı kondansatörlerdir.
Negatif uç kondansatörün dış yüzeyini oluşturan alüminyum plakaya bağlıdır.
Bu tip kondansatörler büyük kapasiteli olup en sık kullanılan kondansatörlerdir. Genellikle filtre, gerilim çoklayıcılar, kuplaj - dekuplaj ve zamanlama devrelerinde kullanılır. Yüksek frekans karakteristikleri kötü olduğundan yüksek frekanslı devrelerde tercih edilmez.
Elektrolitik kondansatörlerin üzerinde kapasite değeri dışında maksimum şarj gerilimi de yazılıdır. lμF/50 V gibi. Bu gerilime kırılma gerilimi de denir.
Kapasite seçimi yaparken aynı zamanda gerilim değerleri de dikkate alınmalıdır. Asla devreye ters bağlanmamalı ve şarj gerilimi üzerine çıkılmamalıdır. Böyle bir durumda kondansator di-elektrik özelliğini kaybeder ve bozulur.Alüminyum ve tantalyum plakalı olmak üzere iki tür elektrolitik kondansatör vardır.
SABİT KONDANSATÖRLER - SMD Kondansatörler:
Çok katmanlı elektronik devre kartlarına yüzey temaslı olarak monte edilmeye uygun yapıda üretilmiş kondansatörlerdir.
Boyutları diğer kondansatörlere göre çok daha küçüktür ancak mercimek ve mika kondansatörlerle erişilen sığa değerlerine sahip olarak üretilir.
Üzerindeki kodların okunuşları markadan markaya farklılık gösterir.
AYARLI KONDANSATÖRLER:
Varyabl ve trimer kondansatör olmak üzere 2 gruba ayrılır
AYARLI KONDANSATÖRLER- Varyabl Kondansatörler:
Bu gruba giren kondansatörler, İngilizce adı ile varyabl (variable) olarakta anılmaktadır. "Varyabl" kelimesinin Türkçe karşılığı "değişken"dir.
Varyabl kondansatörler paralel bağlı çoklu kondansatörden oluşmaktadır.
Bu kondansatörlerin birer plakası sabit olup diğer plakaları Resimde görüldüğü gibi bir mil ile döndürülebilmektedir.
Böylece kondansatörlerin kapasiteleri istenildiği gibi değiştirilebilmektedir
Varyabl kondansatörün kullanılma alanları:
*Radyo alıcılarında anten katının frekansını değiştirmek amacıyla ya da sinyal üreteçlerinde istenen frekansı elde etmek amacıyla kullanılırlar.
AYARLI KONDANSATÖRLER- Trimer Kondansatörler:
Kapasite değeri tornavida ile değiştirilebilen ayarlı kondansatörlerdir.
Trimer kondansatörlerde ayar vidasına bağlı 360 derece dönebilen levhalar ile yüzey alanı değiştirilmesiyle kapasite değeri azaltılıp çoğaltılabilir. Trimer kondansatörlerin boyutları ve kapasite değerleri küçüktür.
Bu çeşit kondansatörler FM verici, telsiz vb. devrelerde kullanılır.
Sığanın bir defa ayarlandıktan sonra belli bir değerde sabit bırakıldığı yerlerde kullanılır. Örneğin; belirli bir frekanstan yayın yapacak radyo vericilerinin yayın frekansı belirlendikten sonra o frekansa göre sığa ayarı ve ardından cihazın kutulama montajı yapılır.